Реклама

Ваксина срещу коронавирус?

Резултат с изображение за „ваксина срещу коронавирус?“

Добрите новини са, че новият вирус беше идентифициран изключително бързо, геномът му – напълно секвениран и споделен до всички учени по целия свят в рамките на седмици. Светът отговаря на епидемията с безпрецедентна скорост и мобилизиране на ресурси. Глобалната научна общност работи по създаване на ваксина, Китайското правителство въведе драматични мерки за ограничаване, а Световната здравна организация обяви извънредно положение от международна важност. Въпреки това, инфекцията продължава да се разпространява. 100 милиона души бяха обхванати и ограничени в района около град Ухан, но инфекцията се разпространи в 24 страни. Въпреки очевидната неефективност на такива мерки – най-малкото неприемливите социални и икономически вреди – репресията продължава да ескалира.
Под политически натиск за „спиране“ на вируса миналия четвъртък китайското правителство обяви, че служителите в провинция Хубей ще ходят от врата до врата, ще тестват хората за висока температура и ще търсят други симптоми на болест, след което ще изпращат всички потенциални случаи в карантинни лагери. Но дори и при идеалното ограничение и карантинни мерки, разпространението на вируса може да е било неизбежно. Тестването на хора, които вече са изключително болни, е недобра стратегия, ако хората могат да разпространят вируса, и когато се чувстват добре.
Италия, Иран и Южна Корея вече са сред страните, отчитащи бързо нарастващия брой открити инфекции COVID-19. Тези държави също се опитват да приложат мерки на репресия, доказани като неефективни. В крайна сметка, справянето с пандемията ще изисква отваряне на граници, а не затварянето им.
Песимистичните прогнози на експертите включват възможността в рамките на следващата година около 40 до 70% от хората по света да бъдат заразени с вируса, който причинява COVID-19. Но това не означава, че всички ще преживеят тежки заболявания. При мнозинството от хора, ще се наблюдава леко заболяване или безсимптомно протичане. Както при грипа, който често е животозастрашаващ за хора с хронични заболявания, имунодефицити и по-напреднала възраст, повечето случаи на COVID-19 ще преминават без медицинска помощ. За сравнение, около 14% от хората с грип нямат симптоми.
Първоначалните препоръки за тестване за nCoV-19 е на хора, посетили Китай или други засегнати региони в света или са имали контакт с някой, който е бил диагностициран с болестта. Тестовете за диагностика, обаче, не са рутинни и не са в достатъчни количества.
Безпокойството при коронавируса идва от това, че не е ясно колко време вирусът ще бъде активен и ще се разпространява. В момента глобалната надпревара с времето е създаването на ефективна ваксина – една от най-ясните стратегии за спасяване на живота в следващите години. Към момента компанията Inovio е разработила продукт, който използва малки части от РНК на вируса с цел да бъдат представени на имунната система и да се развие имунитет срещу целия вирус. Това е първата обещаваща стъпка, но технически е много далече от ваксина. Подобно на други лекарства, ваксините изискват дълъг процес на тестване, за да се провери дали наистина защитават хората от болести и го правят безопасно.
Въпреки че генетичното секвениране сега е изключително бързо, създаването на ваксини е толкова изкуство, колкото и наука. Необходимо е да се намери точно тази вирусна последователност, която ще доведе до създаване на ефективна и трайна имунологична памет. В същото време да не предизвиква остър възпалителен отговор, например „грипоподобни симптоми.“ Преди да бъде приложена широко, такава ваксина трябва да бъде тествана в лаборатория, на животни, а накрая и при хора. Още няколко биотехнологични компании работят едновременно по осъществяване на този проект – Moderna, CureVac и Novavax, както и академични институти. Времевата линия по създаване на една ваксина може да бъде компресирана, но въпреки всичко отнема поне 12-18 месеца, за да се създаде ефективна и безопасна ваксина. След това предизвикателствата ще включват други проблеми като производство и логистика, които също могат да бъдат трудни при ограничаване на работната ръка (особено във водещия производител Китай) и затворените международни граници.
Не на последно място, този процес може да струва стотици милиони долари – пари, които NIH, биотехнологичните фирми и университетите нямат. Нито разполагат с производствени мощности и технологии за масово производство и разпространение на ваксина.
Коронавирусите могат да представляват особено предизвикателство и от медицинска гледна точка. Поради приликите си с грипните вируси и възможността за мутации, ваксините също ще трябва да са в постоянно развитие, както при грипа. Възможно е за тази епидемия да е твърде късно вече за създаване на ваксина. Някои експерти смятат, че тестването на ваксини е трябвало да започне още при SARS.
Нещо повече, държавите винаги навлизат в режим на блокиране и самосъхранение, което пречи на справедливото разпределение на ресурси към по-засегнатите региони (ваксини, лекарства, респираторни маски, дори сапун за ръце).

Публикуване на коментар

0 Коментари