Реклама

Рискови фактори за тежко протичане на COVID-19

коронавирус

Възрастните и болни хора са най-податливи на тежки форми на COVID-19. Последните данни от Китай след анализ на близо 45 000 потвърдени случая предполагат, че хората, които най-вероятно развиват тежки форми на COVID-19, са тези с хронични заболявания и възрастни хора.
По-малко от 1% от хората, които иначе са били здрави, са починали от болестта, смъртността при хората със сърдечно-съдови заболявания е 10,5%. Тази цифра е 7,3% за пациенти с диабет и около 6% при пациенти с хронично респираторно заболяване, хипертония или рак.
Смята се, че средно изчислената смъртност от 2,3% е надценена, имайки предвид факта, че  много леки случаи могат да останат недиагностицирани. Общият процент е висок за сметка на 14,8% смъртност при възрастни над 80 г. Смъртните случаи са съобщени във всяка възрастова група, с изключение на деца под деветгодишна възраст. Освен това, се наблюдават сравнително малко случаи сред децата.
Учените не знаят какво точно се случва в организма при инфекция с новия коронавирус. Как ще протече инфекцията зависи от имунния отговор на човек. Нещо повече, вирусът направлява хода на инфекцията, но изходът и оздравяването зависят от имунната система и други фактори при гостоприемника. За момента се знае, че nCov-19 навлиза и се размножава в епитела на дихателните пътища. При повечето хора се наблюдава локална възпалителна реакция като отговор на имунната система.
При възрастни и увредени хора обаче, имунната система може да не е в състояние да се справи с вируса, когато размножаването на вируса е по-бързо, отколкото тя може да контролира. Друг сценарий е да предизвика неконтролиран имунен отговор, с ангажиране на огромен брой имунни клетки и свръхпроизводство на цитокини, т.нар. „цитокинова буря“. Клинично тя се изявява с тежки възпалителни състояния, пневмония, задух, възпаление на дихателните пътища, до полиорганна недостатъчност.
Вторият механизъм е вероятно отговорен за редките, но все пак съществуващи случаи на починали млади и здрави хора, като например 34-годишния китайски лекар Ли Уенлианг, който за първи път е сигнализирал за вируса. Той почина няколко седмици след заразяване с патогена.
Генетичните фактори и тези на околната среда също могат да оказват влияние на тежестта на протичане на инфекциите. Докато генетичните фактори все още се проучват на ниво мишки, тютюнопушенето и замърсеният въздух са категорично вредни фактори за протичане на инфекцията с коронавирус.
Мъжете имат по-тежко протичане и по-висока смъртност от COVID-19, отколкото жените (2,8% срещу 1,7%) по предварителни данни. Вероятно това има връзка с гена за рецептора, чрез който вирусът навлиза в клетките и който се намира в Х хромозомата. Но, може да се дължи и на по-голямата честота на пушачите сред мъжете. Естрогените пък действат защитно в хода на инфекцията.

Публикуване на коментар

0 Коментари