Реклама

Особености на новия коронавирус

коронавирус

За сравнение, смята се, че другите коронавируси, преминали от животни на хора, заразяват хората, за да увеличат разпространението си, но не целят да ги убият. Предишните две епидемии на коронавирус, протичащи като SARS (тежък остър респираторен синдром) и MERS (респираторен синдром от Близкия изток, наречен така по мястото на възникналото първото огнище), бяха изключително фатални за хората, с много редки безсимптомни случаи. Ако имаше повече от последните, болестта щеше да се разпространи по-широко. В крайна сметка всеки от SARS и MERS убиха по-малко от 1000 души.
Данните към момента показват, че COVID-19 е убил два пъти повече души. Той е смъртоносен, но не твърде. Разболявайки хората не непремнно тежко, позволява свободно придвижване на вируса из целия свят. Пример за това е и круизният кораб в Япония, в който 14 американци бяха положителни за коронавирус без да имат никакви симптоми.
Четиринадесет процента от потвърдените случаи са „тежки“, включващи неподдаваща се на лечение пневмония и задух. При други 5% от пациентите заболяването се е развило като дихателна недостатъчност, септичен шок и/или мултиорганна недостатъчност – това са тези „критични случаи“, което потенциално водят до смърт.
Все още не е ясно защо някои хора страдат повече от вируса, отколкото други. Не е ясно и защо новият коронавирус – подобно на братовчедите му SARS и MERS – изглежда по-смъртоносен от другите коронавируси, които редовно циркулират сред хората всяка зима и обикновено причиняват симптоми на настинка. Вероятно ще отнеме много време да се разбере биологичното поведение на вируса и имунологичните и клинични промени, до които води инфекцията с него.

Публикуване на коментар

0 Коментари